Varmt idag. Och blåsigt. Vete tusan om det var någon bra idé att köra 4h 15 min distans i den här hettan. Vinden svalkade en aning så länge vi körde längs kusten, men i inlandet brände den till duktigt. Vi plöjde västerut på småvägar och landade så småningom i Larnaka där vi fikade på strandpromenaden.

Jag provade en Cappuccino Freddo för första och sista gången. Kallt kaffe går inte att dricka ens i extrem värme, vilken skit!

Vi provade även bryggan ut till Larnaka Marina, något som krävde särskilda färdigheter. Tävlingen om fastnypta hjul slutade 2-1 till Caroline, trots omfattande zick-zackning.

Ett fascinerande landskap har vi fått se ändå. Oftast gräsligt fult, sönderbränt och brunt över allt. Kopplingen mellan vatten och liv blir uppenbar, så även för den som väljer att träna under dessa förhållanden mitt på dagen. Vi var ganska ensamma i söndagssolen, förutom gamarna som diskret följde oss på avstånd och den turkiska vaktposten som besvarade vinkningen från sitt torn med automatkarbinen i ena handen.

Rakt, platt, varmt och brunt. Stärkande för karaktären.

Som ni ser så är detta kyrkan i Pyla.

Att cykla med utgångspunkt från Pernera på östkusten, strax norr om Agia Napa är en utmaning. Förutom trafiken som är ganska galen i tätorterna så har man ett antal andra faktorer att ta hänsyn till när man ska lägga upp en rutt. Området är inklämt mellan havet och gränsen mot det turkockuperade nordcypern. Dessutom har britterna ett antal inmutade landstycken utspridda vilket innebär avstängda vägar, stängsel och skumma byggnader med skottgluggar.

Som grädden på moset har cyprioterna skrapat ihop tillräckligt med asfalt för att bygga ut motorvägen i området, vilket begränsar det cykelbara vägnätet. De har dock inte haft vänligheten att uppdatera sin kartor, vilket resulterat att vi vid ett flertal tillfällen stått vid vägs ände och kliat oss i huvudet.

Vår gissning, utifrån ett rent kartperspektiv, är att Limassol kan funka bättre som utgångspunkt om man just har cykelträning på agendan. Närmare till Troodosbergen och fler alternativ ut och in på passen. Om det mot förmodan är någon annan som tänkt ta med cykeln till solsemestern på östkusten, hör av er för fler tips och vänstertrafikschocker.

Cypern, out!